- Més vistos
- Darrera visualització
Rafael Domingo: “Una empresa espiritualment elevada reté el talent, impulsa la innovació i millora la satisfacció laboral.”
La Càtedra Direcció per Missions de UIC Barcelona organitza el proper 10 d’octubre el 10è Simposi Empreses amb Rostre Humà titulat “Aprenentatges per a un futur amb propòsit”. Durant la jornada es dirigirà la mirada cap a un futur amb propòsit, considerant-lo no com una cosa llunyana sinó consolidada en el present i modelada per les lliçons apreses
El Simposi, entre d’altres ponències i activitats, inclourà la intervenció del catedràtic Rafael Domingo Oslé sobre espiritualitat i negocis: clau per a una nova economia. Domingo és catedràtic de Dret i titular de la Càtedra Álvaro d’Ors de la Universitat de Navarra. Autor de més de 35 llibres, 125 articles científics i 250 tribunes d’opinió. Des de 2013 a 2023 Domingo ha treballat a l’Emory University d’Atlanta en la influència de l’espiritualitat en la societat, sobretot en l’àmbit del dret, però també en la política, l’empresa i la salut.
Domingo parteix de la idea que, si la realitat és una i és essencialment espiritual, tot està connectat: l’empresa, la política, la física quàntica, la salut, la religió, l’ètica, l’art, la bellesa.
Com es pot vincular l’espiritualitat amb el món dels negocis?
El nostre món racionalista s’ha tancat a l’espiritualitat, però l’espiritualitat compta, Spirituality matters! S’hi està treballant des de fa temps. Hi ha manuals, com el de Nandram i Border, Spirituality and Business, o el de Luk Bouckaert i Laszlo Zsolnai, The Palgrave Handbook of Spirituality and Business, entre molts altres, i revistes, com la Journal of Management, Spirituality & Religion, dedicats a aquesta qüestió. Vincular l’espiritualitat amb els negocis exigeix un canvi de paradigma mental per part dels empresaris i treballadors, que inclogui la dimensió espiritual de l’ésser humà com un factor que s’ha de tenir en compte. Això ja s’ha produït d’una manera clara en el món de la salut.
I vostè, personalment, com vincula l’espiritualitat amb l’empresa?
Jo explico la vinculació entre l’espiritualitat i l’empresa a través de dues tríades. La que engloba l’espiritualitat, essencialment unitiva, està composta per tres elements: amor, comunió i do. La tríada que explica l’empresa està formada per: abundància, interacció i recursos. Les dues tríades estan íntimament connectades. L’amor és abundant, la interacció genera comunió i els recursos han de ser vistos com un do, ja que són donats, rebuts. En la mesura que la tríada empresarial s’acosta a l’espiritual, les empreses milloren substancialment en el benestar dels treballadors, el sentit del propòsit, els valors espirituals i la productivitat. En l’explicació d’aquesta connexió centraré la meva intervenció en el 10è Simposi Empreses amb Rostre Humà.
Quins són els principals desafiaments als quals les empreses s’enfronten a l’hora d’integrar l’espiritualitat en la seva cultura corporativa?
L’espiritualitat, que és unió amb el diví (Déu inclòs, si s’hi creu), els altres éssers humans, els animals i l’univers en general, ha de respectar la diversitat de fe, creences i religions. L’espiritualitat és essencialment inclusiva. El primer desafiament, per tant, és el respecte exquisit de la llibertat religiosa de tots els treballadors. El segon desafiament és superar la resistència al canvi d’aquelles persones que consideren irrellevant l’espiritualitat. El tercer desafiament és vèncer la dificultat d’avaluar els resultats de l’impacte de l’espiritualitat a l’empresa, com passa amb tots els intangibles (reputació, cultura corporativa, satisfacció dels clients, etc.). En fi, ens movem en un àmbit complex però apassionant on el curtterminisme ens mata. En aquest camp han de treballar els experts en mesurament de resultats.
Quins són aquests resultats?
Una empresa d’espiritualitat elevada sol retenir el talent amb més facilitat, els seus treballadors tenen un grau més alt de satisfacció laboral, hi ha més sentit del propòsit, s’entén més la visió i la missió, s’impulsa més la innovació i la creativitat, les relacions laborals són més saludables, el compromís amb els valors de l’empresa és més ferm, les qüestions ètiques s’integren en la resolució de conflictes de manera natural, es defensa la centralitat de la persona, el fi deixa de justificar els mitjans, disminueix fins a desaparèixer la corrupció, hi ha un impacte social i ambiental més gran, es cuida més de les famílies dels treballadors, etc. Més enllà dels indicadors econòmics i financers, que són bàsics, un enfocament espiritual pot contribuir de manera rellevant a la sostenibilitat i el creixement a llarg termini de l’empresa i a construir la relació empresarial sobre fonaments sòlids, entre els quals una reputació positiva a prova de bomba.
Quins beneficis econòmics i socials pot aportar una perspectiva espiritual en el món dels negocis?
Una empresa espiritualment alta es manté unida, cohesionada, i estableix uns llaços de relació laboral molt més profunds que l’empresa que només busca la rendibilitat. L’espiritualitat afecta el clima de treball, que es fa molt més confortable. Això òbviament disminueix l’estrès dels empleats i augmenta la productivitat. Aquestes empreses que tenen en compte l’espiritualitat solen atreure més clients que les altres, atesa la seva integritat ètica, la qual cosa produeix un augment de vendes i de fidelització. D’altra banda, des de l’espiritualitat és més senzill crear una cultura d’empresa, ja que la cultura és l’espiritualitat encarnada en un grup humà. A l’hora de tenir cura de la persona humana i posar-la al centre de tota activitat, l’espiritualitat facilita el desenvolupament professional dels treballadors.